Bewoners De Noenes planten 500 bomen en struiken 

De Natuurwerkgroep van Vereniging De Noenes heeft in het kader van het “4 x 1000 bomen project” in Haaren een actie op touw gezet waarbij bewoners zich konden inschrijven voor 5 gratis boompjes voor de eigen tuin. De actie werd zeer enthousiast ontvangen en veel perceeleigenaren gingen direct aan de slag met hun tuinplan.

Meer dan de helft van de bewoners koos 5 bomen of struiken uit een lijst van 35 inheemse soorten zoals Kornoelje, Fladderiep of Schietwilg. De bomen en struiken zijn geleverd door een lokale kweker, door vrijwilligers gesorteerd en vanwege de coronamaatregelen netjes bij de bewoners thuis afgeleverd. Met een kleine financiële bijdrage van Vereniging De Noenes was het mogelijk voor bewoners om zich gratis aan te melden voor de bomen- en struikenactie. Met deze actie zet buurtschap De Noenes weer een stap op de weg naar gezonde biodiversiteit en duurzaamheid.

Nieuwe aanplant voor de singels
Daarnaast vulde de Natuurwerkgroep samen met een aantal bewoners de singels aan met jonge boompjes. De singels die met een biodiversiteitsproject van 3 jaar geleden werden aangeplant, hebben de afgelopen jaren te lijden gehad van natheid, droogte en overwoekeringen. Nieuwe aanplant was daarom welkom.

Fruitbomen langs de openbare weg
Ook hebben de bewoners zo’n 25 fruitbomen langs de openbare weg op De Noenes aangeplant. Zo kunnen de vele wandelaars en fietstoeristen nog jaren genieten van de vruchten en de diversiteit in het buurtschap. De Natuurwerkgroep kijkt terug op een bijzonder geslaagd initiatief en is blij met het resultaat dat hopelijk een jaarlijkse traditie gaat worden. Misschien zelfs wel in de hele gemeente.

“4 x 1000 bomen project”
Coöperatieve vereniging Huis & Omgeving in Transitie (voorheen DEH), is de initiatiefnemer van het “4 x 1000 bomen project”. HOT wil bewoners helpen bij het verduurzamen van hun woning en woonomgeving. Op een praktische en kleinschalige manier.