
Van lappendeken naar buurtschap
Jaren '60
Lappendeken
In de zestiger jaren bestond de Noenes uit een lappendeken van weilandjes en geriefbosjes (kleine bosjes waar hakhout vandaan werd gehaald). De boeren hechtten weinig waarde aan dit schrale en natte gebied. Randstedelingen hadden wel oog voor de fraaie omgeving van de Noenes en kregen toestemming om hun tent in het weiland op te zetten. Van een tent kwam een caravan of een stacaravan en het stukje weiland werd vervolgens aangekocht.
Jaren '70
Vereniging De Noenes
De nieuwe eigenaren hebben zich in 1978 verenigd in de Vereniging van Eigenaren De Noenes. De Vereniging heeft het voor elkaar gekregen dat er een bestemmingsplan kwam waarin plaats werd gemaakt voor het recreatieve gebruik van ongeveer 240 percelen. In deze periode werd er ook elektriciteit, drinkwater en riolering aangelegd.
Jaren '80 tot nu
Ontwikkeling van het gebied
In 2003 werd met bemiddeling van Vereniging de Noenes aardgas aangelegd en zijn de paden verbreed zodat het buurtschap voldeed aan de geldende veiligheidsnormen. In 2015 heeft de veiligheid van de Noenes nog een extra boost gekregen door het initiatief van de Vereniging om een buurtpreventieteam op te richten. Dit team dient nu een voorbeeld voor de rest van de gemeente. In 2017 werd door de bewoners van De Noenes opnieuw een uniek project met succes afgerond: het aanleggen van glasvezel in een buitengebied. Op dit moment zijn we vooral bezig met initiatieven op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. Door de inzet van alle bewoners is De Noenes een wijk in het groen geworden waar saamhorigheid, zorg voor elkaar en voor de natuur een manier van leven is geworden.
Toekomst
Een duurzaam en toekomstbestendig bestemmingsplan
De afgelopen jaren heeft de Vereniging veel tijd gestoken in het opbouwen van een relatie met de Gemeente en de Provincie. De voormalige gemeente Haaren ondersteunde de visie van de Vereniging. Namelijk het streven naar een gedegen, duurzaam en toekomstbestendig bestemmingsplan waarin de gewenste kwaliteiten van het buurtschap worden gewaarborgd en waarin bewoners worden gemotiveerd om te blijven investeren in het gebied. In 2015 nam de gemeenteraad van Haaren hierover een unaniem besluit.
– Raadsvoorstel – 26-11-2015
– Besluit gemeenteraad – 26-11-2015
– Geluidsfragment gemeenteraad – 26-11-15
De gemeente Haaren en de Vereniging hebben in 2016 gezamenlijk een voorstel ingediend bij de Provincie om permanente bewoning toe te staan. De Provincie heeft dit voorstel destijds afgewezen, maar gaf ook aan dat zij unieke kansen voor De Noenes te zien. De Provincie gaf aan dat De Noenes als een pilot opgepakt kan worden, waarbij op basis van maatwerk toegewerkt wordt naar een nieuw bestemmingsplan. Samen met de gemeente hebben we daarvoor in 2019 een Landschapsvisie opgesteld en allerlei vervolgstappen gezet. Omdat de gemeente Haaren is overgegaan naar de gemeente Oisterwijk heeft dit traject vervolgens vertraging opgelopen. Maar inmiddels zijn we samen met de gemeente Oisterwijk volop bezig met de uitvoering van een gezamenlijk procesplan. In dit procesplan staan de stappen die we willen zetten om te komen tot een nieuw bestemmingsplan / omgevingsplan voor De Noenes. Waarbij ons doel is om permanent wonen mogelijk te maken voor degenen die dat willen.
In februari 2023 hebben alle grondeigenaren van De Noenes een enquête ontvangen. Deze enquête is onderdeel van het onderzoek naar het mogelijk maken van permanente bewoning op de Noenes. Op dit moment is Antea bezig met het opstellen van een voorwaardendocument. Volgens de huidige planning neemt de gemeenteraad hierover in september van 2023 een besluit.
Wist u dat Noenes
Nieuw huis betekent?
Weinig mensen weten dat de geschiedenis van de Noenes teruggaat tot 1426. Uit historisch onderzoek is gebleken dat het woord ”Noenes” een verbastering is van ”Nieuw Huis”, het eerste woonhuis dat in deze omgeving werd gebouwd. Dat huis stond waarschijnlijk op de hoger gelegen gronden, ca honderd meter westelijk van de Noenes aan de noordrand van de Belverse akkers.
