Plannen om te (ver)bouwen? 

Vanaf 1 januari 2021 is de gemeente Haaren samengevoegd met de gemeente Oisterwijk. We merken als Vereniging dat de Gemeente Oisterwijk de regels strenger hanteert dan bij de Gemeente Haaren het geval was.

Zo houdt Oisterwijk strak vast aan de maatvoering, die omschreven staat in het huidige, verouderde bestemmingsplan. Ook als er een aanvraag wordt ingediend om de woning te verduurzamen houdt Oisterwijk zich strikt aan deze maten. De gemeente Haaren was vaak bereid om 10% extra toe te staan. Deze 10% extra mag de gemeente toekennen, maar hoeft dus niet. Houd hier rekening mee als je plannen hebt om te gaan bouwen of verbouwen. Ons advies is om dit altijd goed af te stemmen met Oisterwijk.

Het bestuur heeft de gemeente een aantal vragen gesteld over het handhaven van de regels. Hier krijgen we binnenkort antwoord op. 

Tips voor verduurzaming:

  • Gebruik dunnere isolatie met een hogere warmteweerstand (R-waarde). Dikker is niet vanzelf beter.
  • Houd bij de fundering en dakoverstek rekening met de mogelijkheid om op een later moment een voorzetwand met isolatie te plaatsen. Een overstek van 50 cm ten opzichte van de maximale maat is toegestaan. Zo kun je later relatief snel en goedkoop een dikkere wand maken.